Ana Udovic

Ana Udovic

Ana Udovic assisterar hos oss sedan hösten 2015. Just nu håller hon klasser för nybörjare.

Berätta om din bakgrund

– Jag är till vardags frilansjournalist och författare och mamma till två barn. Första gången jag kom till Yogashala var på en kurs i gravidyoga, det var 13 år sedan då mitt första barn låg i magen. Sedan har det blivit några avbrott under småbarnsåren men jag har alltid kommit tillbaka till ashtangayogan.

Hur kom det sig att du ville assistera på Yogashala Stockholm?

– Jag fick frågan av Lisa och hade innan dess aldrig tänkt tanken att jag skulle lära ut yoga. Fast lustigt nog hade jag precis börjat fundera på att omskola mig till gymnasielärare, så det var en sträng som träffade rätt – jag hade bara inte tänkt yoga. Lisa kanske ser något hos mig som jag själv inte ser och jag bestämde mig för att lita på henne. Sedan sa Britta en klargörande sak: ”Det är bra med såna här stela personer som du, som förstår vad vissa kämpar med”, ha ha.

”Yoga gör mig mer nöjd med livet”

 

Har du någon drömkurs du vill hålla?

– Jag har lekt med tanken på att hålla en yogakurs för kvinnliga interner på fängelse. Kanske är det för att jag gillade tv-serien Orange is the new black, men också för att jag tänker att kvinnor som känner stor frustration kan må bra av att landa i sig själva och öka självrespekten, plus att de har en massa tid att slå ihjäl. Även tonårstjejer skulle vara roligt att ha som elever, eftersom de just börjat utsättas för den patriarkala blicken och behöver uppleva att kroppen inte är ett objekt utan en fantastiskt fungerande apparat som tillhör dem och ingen annan.

Vad betyder yogan för dig?

– Förutom att vara ett oslagbart sätt att träna på för att få styrka och balans, ett jag aldrig tröttnar på eftersom man hela tiden kan lära sig mer, är yogan för mig ett sätt att bemästra oro och få en bättre koncentration. Det blir lättare att skilja ut det som är viktigt från det som är oviktigt. Framför allt blir allt tydligare, jag ser och uppskattar det som är bra. Yogan hjälper mig att vara mer nöjd med livet helt enkelt.