Martin Alm

Martin Alm

Martin bor i Stockholm med sin make och hund. Martin undervisar hos oss i både hatha- och ashtangayoga.

Berätta om din bakgrund

– Jag arbetar med mode och som frisör. I mitt arbete blir yogan en viktig daglig rutin, en frizon där jag kan samla mig inför dagen. Sudda ut det gamla och fylla på med ny inspiration.

Vad har du för yogabakgrund?

– Jag var elitsimmare som ung och kom sedan via gymsvängen till yogan. Det var faktiskt så att jag läste att Sting och Madonna tränade ashtangayoga och då förstod jag att det var för mig. Jag insåg att yogan erbjöd förändring, vilket jag behövde. Det är en förändring som fortfarande pågår. Jag började med en kurs för Lisa Lalér i början av 2000-talet. Efter kanske fem år hade yogan blivit en daglig rutin, jag hade gått igenom kurser på olika nivåer och tränade först en dag i veckan som sedan blev till två och tre dagar. Sedan har jag gått på många workshops när gästlärare kommer hit, Peter Sanson och Anthony Benenati som bland annat har workshops i hathayoga.

– Jag har också varit i Mysore och tränat en hel del, fem resor har det blivit och det kommer att bli fler. Där blir det en sådan total koncentration bara på yogan, man lämnar allt annat hemma och kan gå kurser för de bästa lärarna, i yoga, sanskrit och filosofi. I Mysore har jag tränat både för Sharath och Saraswati. Allt i Indien är annorlunda, dofter, smaker och färger. Yogan blir det som knyter samman öst och väst. De senaste gångerna jag var där har jag studerat sanskrit, chanting och filosofi. Det är lyxigt att få fördjupa sig på det sättet.

Hur kom det sig att du ville bli yogalärare?

– Jag ville inte det! Första gången jag blev tillfrågad om jag ville gå assistentprogrammet tackade jag nej. Jag var inte redo. Men efter ett par års betänketid, fick jag frågan igen, år 2010, och då var jag redo. Då hade jag skapat tid och såg möjlighet att förändra mitt arbetsliv. Jag kunde tänka mig att släppa tid från mitt vanliga jobb, det var jag inte beredd på innan. Yogan för mig gör att min inre värld kan förenas med den yttre i styrka, frihet och skönhet. Efter åtta års eget yogautövande kändes det naturligt att bidra och föra vidare traditionen.

”Min drivkraft är att få inspirera och visa vägen.”

 

Har du någon favoritkurs?

– Att få följa en grupp från början till slut, vare sig det är nybörjare eller vana Mysoreutövare, och se gruppens förändring, är alltid givande. Min drivkraft är att få inspirera och visa vägen.

Vad betyder yogan för dig?

– Tänk att jag, som var stel som en pinne, nu upplever min kropp som lätt, stark och vig. Men yoga tillför inte bara det – för mig fungerar yoga som en kronärtskocka; från början vet man inte riktigt hur man ska göra. Sedan börjar man plocka av del för del, och sakta närmar man sig det delikata inre. Vi kan ju uppleva skalet som skydd men inser snart att vi stänger in det som gör oss fria.