Temaklassen Föda utan rädsla började egentligen med en bok som kom 2009, skriven av Susanna Heli som ihop med barnmorskan Liisa Svensson utarbetat Föda utan rädsla-metoden. Yogashalas Lina Ahlström har gått instruktörsutbildning hos Susanna Heli.

– Susanna Heli har arbetat som doula på flera tusen förlossningar och är också sjukgymnast inriktad på stress. Hon har sett hur kvinnor antingen arbetar med eller mot kroppen vid förlossning, och vad som händer när man arbetar med eller emot, säger Lina Ahlström.

De flesta blir rädda någon gång under och inför förlossning, det är en helt normal känsla och det fyllde en gång en funktion – när vi behövde komma bort från farliga djur och i trygghet för att föda. Meningen är att vi ska föda barn i trygghet.

– Men trots att det aldrig har varit så tryggt som det är i dag att föda barn känner många kvinnor rädsla inför förlossningen. Många känner rädsla för smärtan, och smärtan går egentligen inte att smita ifrån, men rädslan för smärta gör att vi blir mer spända och ännu räddare och så blir det en ond spiral. Alla tror att detta är att föda barn, men egentligen är det en stressreaktion, säger Lina Ahlström.

Temaklassen som är 3,5 timmar lång, består både av både teori och praktik. Först har Lina en genomgång av teorin bakom metoden: vad som händer i kroppen när vi blir rädda.

Nästa temaklass är lördagen den 3 december. Du bokar din plats här.