Våra elever

Hos oss går elever på alla nivåer, de som befinner sig på nybörjarnivå och de som yogat i många år. Vissa följer kurser, andra kommer på drop-in. Vi har frågat några av dem vad de tycker om att yoga hos oss.

Foto: Mira Kanold

INTERVJU MED EN ELEV

Maja Gruvaeus, 24 år

Maja ska börja assistentutbildningen på Yogashala Stockholm för att bli yogalärare. Yogan har hon haft med sig i många år och på flera orter. Hon ser yogan som en trygg punkt som är bra att ha när allt runtomkring förändras.

”Yogan gör det lättare att följa min egen väg”

Hur hittade du till yogan?

– Jag upptäckte yogan när jag var liten, genom min mamma som tränade själv och hade yogaböcker hemma. Jag satt och läste dem som liten och blev intresserad, sedan började jag träna som 17-åring, en gång i veckan hemma i Kisa. Yogan hängde med när jag studenten och flyttade till Tyskland, då hade jag fastat för ashtangayoga. Den är bra på det sättet att du har en form som ser likadan ut, men ändå är individuellt anpassad för dig och för hur du mår just den dagen. Med ashtangayoga behöver du bara dig själv och en matta. Det spelar ingen roll var i världen jag är, för man känner sig alltid välkommen i ashtangyoga-communityt eftersom det ser likadant ut. Förra året kom jag till Stockholm och då hittade jag till Yogashala och nu tränar jag Mysore på morgnarna varje vardag.

Skulle du rekommendera andra att träna ashtangayoga?

– Jag skulle inte vilja pusha någon att börja yoga, det kan bli fel. Samtidigt upplever jag att många i min ålder har det väldigt stressigt, de har svårt att tackla problemet med vad de vill göra i livet. Det är vanligt att unga lyssnar på vad samhället tänker att de ska göra, trots att det kanske inte är deras egen väg. Där har yogan hjälpt mig mycket, jag har fått ökad självkännedom och kan enklare följa det jag faktiskt känner att jag vill. Så jag skulle nog rekommendera det – för dem som känner sig öppna för det.

Har yogan gjort skillnad i ditt liv?

– Ja. Framför allt i hur jag bemöter förändringar i mitt liv. Jag känner en trygghet i yogan, hittar ett lugn i mig själv, även när det sker saker som jag själv inte kan styra över. Som allra mest har jag känt av det under pandemin. Men också under perioden efter studenten då jag i flera år flyttade runt och bodde utomlands. Rutinen blir otroligt viktig för att känna av: trivs jag med det jag gör?

Du har yogat i sju år, hur har din träning utvecklats?

– Jag tycker att den stora skillnaden är att träningen blir mer djup och avancerad. Framför allt förstår jag mina egna känslor och mitt eget humör bättre. För mig har träningen gått igenom flera stadier – först är det roligt att röra på kroppen, sedan började jag bli mer intresserad av vad yogan faktiskt står för och handlar om. Nu ska jag lära mig ännu mer om yogan, eftersom jag börjar assistentutbildningen i vår, det blir roligt.

Kommer du att yoga om 10 år, tror du?

– Ja, det tror jag. Eftersom det så naturligt blivit en del av mitt liv. Sedan kanske träningen inte ser likadan ut om 10 år – men jag tror ändå att jag kommer att yoga.

Text: Ana Udovic

Foto: Mira Kanold

INTERVJU MED EN ELEV

Caroline Ulff Hjorth, 66 år

Caroline upptäckte ashtangayogan för två år sedan och nu tränar hon Mysore style mellan tre och fem gånger i veckan.

Hur hittade du till yogan?

– Det var en god vän som tog med mig på en sommarkurs i yoga nere i Burgsvik på Gotland. Jag har tränat i hela mitt liv men aldrig yoga. Det var roligt, jobbigt och annorlunda men väldigt lustfyllt. Förra hösten började jag gå till Yogashala på Mysoreträning. Då jobbade jag fortfarande så jag var på shalan klockan sex på morgonen flera dagar i veckan. När jag slutade jobba insåg jag att jag kunde gå klockan åtta på morgonen i stället. Min granne som var ute med hunden sa ”Jaha, är du på väg till jobbet”, men det var ju yogan jag var på väg till. Många morgnar startar med träning och det är en bra ny rutin.

Hur har din träning utvecklats?

– Det har hänt otroligt mycket. Jag såg direkt att det var svårt – men förstod inte hur lång tid det tar. Jag kan fortfarande inte hela första serien. Det tar tid, men man blir glad för de små framstegen. I dag känner jag att det är otroligt hur mycket jag kan göra efter bara 1,5 år. Många gånger har jag sagt ”Nej nej, det där kommer jag aldrig att klara”, sedan klarar jag det och blir löjligt glad över alla framsteg. Mina lärare Kristel och Camilla lotsar mig långsamt fram. Det är roligt och uppmuntrande hur en gammal kropp kan ta till sig detta och vara med.

Skulle du rekommendera andra att yoga?

– Jag pratar med mina väninnor om det. Men vissa skräms och känner sig alltför stela. Det här är en yogaform som är krävande, men det passar mig. Jag tror att ashtangayoga är bra träning för dem som gillar utmaningar, men utmaningen ligger inte i prestationen utan i att hitta balansen i att vara stark och avslappnad samtidigt. Det är positivt att börja yoga som äldre, bara man är öppen för att det kommer att ta tid. Sedan kanske just ashtangayoga inte passar alla.  Men då kan man prova andra yogaformer, som är mer långsamma, och mjuka – kanske yinyoga eller hathayoga.

”Många gånger har jag sagt ”Nej nej, det där kommer jag aldrig att klara”, sedan klarar jag det och blir löjligt glad över alla framsteg. Mina lärare Kristel och Camilla lotsar mig långsamt fram. Det är roligt och uppmuntrande hur en gammal kropp kan ta till sig detta och vara med. ”

Har yogan gjort skillnad i ditt liv?

– För mig har det gett rutiner. Efter ett långt och engagerat yrkesliv behövde jag nya rutiner, och jag trivs med att gå och träna på morgnarna. Sedan känner jag en fysisk tillfredsställelse av att jag blivit starkare i stället för svagare. Det hjälper mig mentalt också. Det här med andningen – har jag svårt att sova lägger jag mig i Savasana och använder djupandningen och somnar om. Det har gett mig enormt mycket när jag tänker på det. Inte bara yogaträningen utan också shalan, jag tycker att det är fin stämning på Yogashala, jag tycker om att gå dit och träffa människorna som är där, även om jag inte vet vad de heter. Jag har försökt yoga hemma, till exempel på sommarhalvåret då jag är mycket på Gotland. Men det blir inte roligt till slut. Det är mer lustfyllt att yoga tillsammans med andra.

Kommer du att yoga om tio år?

– Jag tror det. Men kanske i lite mindre omfattning, fem dagar i veckan är ganska mycket. Det ska bli spännande att se.

Text: Ana Udovic

Foto: Mira Kanold

INTERVJU MED EN ELEV

Mira Kanold, 18 år

Mira är en av våra elev på Yogashala Stockholm. Hon började träna yoga redan som 13-åring. Hon tror att ashtangayoga är extra bra för unga, framför allt för att slippa tävlingsmomentet – men också för att landa mer i nuet. Vi har fått en intervju med Mira där hon berättar om sin inställning till yoga.

Bild: Mira Kanold
Text: Ana Udovic

Hur kom det sig att du började yoga?

– Min mamma yogade på Yogashala och såg att det fanns ungdomsyogakurs. Jag var 13 år och tyckte att det verkade kul. Jag hade testat olika sporter innan och gillade inte tävlingsmomentet, men i yogan får du träning utan tävling. Yogalärarna betonar också att det inte är en tävling mot någon, inte ens mot dig själv. Yogan handlar inte om att prestera utan om att ta hand om sig själv. Jag gillar det här med närvaron, att landa i här och nu.

Har du tränat yoga sedan dess?

– Jag tränade sporadiskt första tiden, men coronavåren 2020 så började jag träna mer regelbundet, 4–5 dagar i veckan. Då tränade jag hemma själv med hjälp av boken jag fått på Yogashala och youtube. Och nu hösten 2021 går jag Mysorekurs med Kristel på torsdagar.

Vad är skillnaden mellan att gå kurs och träna själv?

– En miss jag gjorde när jag tränade ensam var att jag trots allt fastnade i prestation, jag tänkte “om jag inte tränar 4–5 gånger i veckan, en timme var gång, så är jag dålig”. Men så ska yoga inte vara, och tack vare Kristel har jag kunnat tänka om. Visst är det bra med disciplin, men man ska inte vara tuff mot sig själv. Ibland är 10 minuter yoga bättre än ingenting.

Nu går du en Mysorekurs. Hur skiljer Mysore-kurser sig från övriga kurser?

– Det är stor skillnad. När du tränar Mysore så kan du anpassa träningen mer till din egen personliga rytm. I övriga kurser är det ofta ledda klasser, vilket är bra på sitt sätt, men då måste man ta hänsyn till andra och det gör en också mer medveten om andra. I Mysoreträningen kommer du in i rörelsemeditation, alltså du går in i dig själv samtidigt som du får mer individuell hjälp av läraren. Det är ovärderligt. Jag ångrar att jag inte började med Mysore tidigare, det finns Mysorekurser även för nybörjare.

Gör yogan skillnad i ditt liv?

– Ja, stor skillnad! Jag pratade nyss med min pappa och han menade att det är som natt och dag. Tonårstiden är en svår period för alla, man kan bli nedstämd och må dåligt och ha svårt för att prata med sin familj. Men yogan har hjälpt mig att lära känna mig själv. Eftersom man alltid tränar samma serie rörelser så blir ens mående mycket tydligare för en själv. Många unga spenderar massa tid framför sina mobiler och är inte så närvarande i nuet. För mig blev det nästan som ett uppvaknande, att få vara mer närvarande.

Skulle du rekommendera ashtangayoga till dina vänner?

– Det skulle jag absolut, och det gör jag redan! Vi planerar att gå några kompisar och träna tillsammans innan skolan på morgonen. Yoga hjälper unga särskilt mycket tror jag,  det blir ett bra verktyg för den som är i en period av att hitta sig själv. Då hjälper närvaron, att lägga tid och att ta hand om sig. För mig var 13-årsåldern en bra ålder att börja i, men samtidigt är det aldrig försent eller för tidigt.

Kommer du yoga om 10 år, tror du?

– Det tror jag verkligen! Men ifall jag hade fortsatt pusha mig själv som jag gjorde när jag tränade ensam hemma 4–5 gånger i veckan så hade jag inte orkat i längden. Tack vare mina yogalärare har jag börjat tänka mindre prestationsinriktat i yogan och det är därför jag tänker att den kommer att kunna följa med mig resten av livet.

”En sak som är bra med Yogashalas filosofi är att oavsett vilken lärare du har så kommer grunden att vara densamma, eftersom alla lärare har samma tillvägagångssätt vad gäller prestation och sådant.”

Foto: Mira Kanold

INTERVJU MED EN ELEV

Lisa Hedin, 48 år

Lisa började träna yoga för att hon fick ont i ryggen. Till en början tränade hon hemma med hjälp av youtube.

Du tränade först som privatelev, men tränar nu i grupp. Berätta mer.

– Först kändes det otänkbart att träna i grupp, jag hade en bild av att alla andra skulle vara så smidiga och duktiga. Så jag tränade som privatelev med Kristel på Yogashala Gotlandsgatan en gång i veckan för ungefär ett år sedan. Sedan tyckte Kristel att jag skulle prova gruppträning. Då gjorde jag det och ganska snart började jag gå på Mysore-klasser.

Hur är det att träna enskilt jämfört med i grupp?

– Första gången var jag nervös, funderade över vilka kläder jag skulle använda och tänkte att jag skulle bli klumpendunsen bland gymnasterna. Men så var det inte alls. Jag blev bara peppad, av värmen i rummet och av att ha de andra omkring mig. De andra finns där som en behaglig förnimmelse, eftersom man hör det susande ljudet av andras andning, men ändå är det ingen som bryr sig om en. Vissa balanspositioner som brukade vara svåra för mig blev hur stadiga som helst när jag hade en grupp av människor omkring mig.

”När covid kom kände jag direkt: Jag måste göra något bra av jobba-hemma-perioden. Jag ska lära mig något nytt. Jag valde ashtangayogan och det är jag väldigt nöjd med.”

Vad var annorlunda mot vad du trodde?

– Stämningen är väldigt välment, det finns inga mean girls. I stället var de som tränade i alla åldrar, där fanns också en del män. Även om man har en känsla av att andra är omkring en så känner man sig inte iakttagen. Sedan tycker jag att det är fint att alla tränar i sin egen takt.

Gör yogan skillnad för dig?

– Ja, verkligen. Jag är morgonpigg och börjar ofta morgonen med att tända ljus, rulla ut mattan och göra några rörelser. Det räcker med lite så får jag ändå en bra start på dagen. Yogan ger en förmåga att stänga ute sådant som inte är så viktigt. Det har jag blivit mycket bättre på, att sluta fokusera på allt det som fladdrar omkring i hjärnan men inte har så stor betydelse.

Skulle du rekommendera andra att träna yoga?

– Absolut, det skulle jag verkligen göra. Jag tror många gör som jag, tränar framför youtube hemma men har svårt att ta nästa steg i utvecklingen. Då är det bra med gruppträning där läraren kan ge justeringar. Inte minst finns en risk för skador. Sådant går inte att upptäcka själv, du behöver en lärare som tittar på dig då och då och hjälper dig att få koll på kroppen, för att slippa skada sig. Det vill jag verkligen förmedla: Var inte rädd, våga ta nya kliv, det kan vara väldigt utvecklande!

Tror du att du kommer att yoga även om 10 år?

– Jag hoppas det. Det känns så, eftersom det blivit en vana. Det känns som ett väldigt bra sätt att hålla sig ung på. Jag tror att yogan gör många saker i livet mycket enklare.

Bild: Lisa Hedin
Text: Ana Udovic

Fler elever

Att bara få kliva in på en av era shalor värmer i hjärtat och era lärare är helt fantastiska. Har aldrig någonsin ångrat ett yogapass hos er och varje gång jag gått därifrån längtade jag tillbaka.

thomas, STOCKHOLM

Mitt medvetande samlas på ett och samma ställe – hela organismen blir ett. Det bästa är att känslan finns kvar efteråt. Den försvinner inte.

JOSEFINE, STOCKHOLM

Jag tänkte att yoga är lite stretch, men jag blev förvånad hur mycket kroppen får jobba. Ändå passar det alla. Ashtangayoga är lite som golf – alla kan spela men med sitt eget handikapp.

PER, STOCKHOLM

Yogan har förändrat mitt liv för gott. Mentalt är jag mycket lugnare, mer fokuserad och jag lever i nuet. Dessutom har jag mycket mer energi.

MONICA, STOCKHOLM

Jag märker att jag blir mer avslappnad och glad om jag tränar ofta. Yogan ger mig balans i vardagen, mellan jobbet och mitt personliga liv. 

RODRIGO, STOCKHOLM

Jag gillar alla lärarna, de är fantastiska. Jag gillar också koncentrationen i rummet. Det är hela stämningen jag tycker om.

ANNA, KUNGSHOLMEN

Jag trodde att det skulle vara tända ljus och rökelser och sådant, men det var mycket mer styrketräning än jag hade trott.

TOMMY, SÖDERMALM