Guide till yoga 2018-01-17T14:57:37+00:00

Guide till yoga

Tycker du att det är svårt med alla konstiga namn? Vill du bara yoga? Lugn. Vi guidar dig till den kurs eller klass som passar bäst just nu.

Lugnt eller dynamiskt?

Hitta din yoga

Enkelt kan yogan på Yogashala Stockholm delas in i två grupper: lugn och dynamisk. Yinyoga och hathayoga är klasser i meditativt och lugnt tempo medan ashtangayoga är meditativt i ett mer dynamiskt tempo. 

Har du ingen eller lite erfarenhet av yoga sedan tidigare är en kurs ett bra sätt att börja. Du kan också gå på drop in-klasser i yinyoga och hathayoga. Är du nyfiken på ashtangayoga rekommenderar vi att du går en nybörjarintensiv eller en grundkurs. Vi har också kurser i hathayoga.

VÄLJ HUR DU VILL YOGA

Kurs eller drop in-klass?

Hur kan du veta vilken nivå som passar dig?

Om du väljer en av våra kurser får du en grundlig genomgång av yoga. Vi går steg för steg igenom rörelser, andning och pratar om filosofin. En och samma lärare följer dig och dina gruppkompisar genom kursen och ni utvecklas tillsammans. Kurserna kan också ha temaklasser med olika fokus, anpassade till gruppen. Det finns gott om tid för frågor och samtal. Du får dessutom böcker om yoga och yogans filosofi.

På drop in-klasserna leder läraren gruppen genom en serie rörelser. Det finns mindre utrymme till individuella anpassningar och frågor. En drop in-klass i ashtangayoga är enklare att följa om du redan gått en eller några kurser eller har tidigare erfarenhet av yoga.

ASHTANGA, HATHA ELLER YIN YOGA

Olika tempo och rörelser

Yogarörelserna utmanar oss på olika sätt. I ashtangayoga utförs rörelserna flödande med andetagen i en bestämd ordning. I hathayoga finns ingen bestämd ordning på rörelserna och flödet håller i allmänhet ett lugnare tempo än i ashtangayoga. Yinyoga är mycket stillsamt med rörelser som hålls under flera minuter, mestadels sittande eller liggande.

HITTA KURS

GUIDE TILL YOGA

Vad är Mysore?

Mysore är en stad i södra Indien där ashtangayogans grundare Pattabhi Jois undervisade i många år.

Den metod han tillämpade i sin undervisning kallas därför Mysore style. Det innebär att du får hjälp av läraren att lära dig ordningen på ställningarna i ashtangayogans serier och utför dem i eget tempo. Vartefter du utvecklas lär du dig nya ställningar tillsammans med din lärare.

Du yogar tillsammans med andra men behöver inte passa någon starttid. Det finns alltid minst en lärare i rummet som hjälper dig när du behöver. Man kan nästan beskriva det som att du yogar med en personlig tränare fast i grupp. De allra flesta är redo att börja med mysore när de kan solhälsningarna och de första, stående rörelserna utantill.

INTERVJU MED VÅR LÄRARE OCH GURU

R.Sharath Jois

”Ashtangayoga har förändrat många
människors liv”

Under Sharaths workshop i Stockholm i augusti 2013 fick Yogashala Stockholm en unik möjlighet att intervjua honom om hans tankar kring Ashtangayogan och dess spridning i världen.

Till intervjun

FÖR DIG SOM VILL YOGA

Bra att veta

KURSER FÖR NYBÖRJARE

För dig som vill komma igång

2018-03-15T21:13:13+00:00

Yinyoga

Yinyoga som fördjupning av din träning. Yinyoga påverkar måttlig stress på bindväv, senor och ligament med syfte att öka blodcirkulationen i lederna samt förbättra såväl flexibiliteten som flödet av chi i kroppen.

Vi finns på Södermalm

Du hittar oss på Zinkensdamm, Nytorget och Hälsans Hus på Fjällgatan
Studio Zinkensdamm

Shala Zinkensdamm

Ringvägen 9D
118 23 Stockholm
Telefon: 08 – 556 033 53
info@yogashalastockholm.se
Bankgiro: 5271-9580

Shala Nytorget

Gotlandsgatan 88
116 38 Stockholm
Telefon: 08 – 556 033 53
info@yogashalastockholm.se
Bankgiro: 5271-9580

Hälsans hus

Fjällgatan 23
116 28 Stockholm
Telefon: 08 – 556 033 53
info@yogashalastockholm.se
Bankgiro: 5271-9580

Bra att veta inför yogaklassen

Så här gör vi hos oss

Duscha

Det bästa är att duscha före yogan, för allas trevnad. Under yogaklassen är det varmt i rummet och man svettas ofta mycket.  Hinner man inte det kan det vara skönt att ha tvättat sig under armarna och om fötterna. Var noga med att ha rena träningskläder varje gång du tränar.

Yogamatta

Du behöver ha en egen yogamatta. Den behöver också tvättas regelbundet.

Rökning

Rök inte innan klass. Lukten kan vara besvärande både för dem som tränar bredvid dig och för läraren i rummet.

Mat

Försök att inte äta någon större måltid ett par timmar innan yogaklassen. Drick heller ingenting de närmaste 30 minuterna innan och under yogaklassen.

I yogashalan

Lägg ditt kort synligt i bakre hörnet av din matta eller registrera dig precis utanför shaladörren med din mobil.

Mobil

Försök att hålla nere ljudvolymen utanför shalan. Sätt din mobil på ljudlös utan vibration.

Tänk på

All träning sker på egen risk. Om du är skadad eller går på behandling vill vi att du meddelar läraren. Gravida bör alltid gå på yoga för gravida.

Värdesaker

Du ansvarar själv för dina personliga tillhörigheter. Vi har platser där du kan förvara dina värdesaker. Korgar i stora salen på Ringvägen 9 d och i fönstret inne i shalan på Gotlandsgatan 88.

NEWS & MORE

Information in english?

To English summary