Jon Edäng

Berätta om din bakgrund

Jag kom i kontakt med yoga 2005 i min gamla hemstad Sundsvall, då en av mina döttrar i unga år övade barnyoga. Min nyfikenhet väcktes direkt av övningarna, då jag under många år tränat, tävlat och instruerat i karate och skadorna började tyvärr göra sig mer tydliga. Vid samma tidpunkt hade jag insett att jag behövde börja se över mina träningsmönster och i synnerhet återhämtning, så jag provade några olika former av yoga och så snart jag kom i kontakt med ashtangayoga kände jag meddetsamma att jag hittat något som verkligen passade mig, både mentalt som fysiskt. De första åren reste jag runt mycket och övade för många olika lärare för att få en förståelse av ashtangayogans tradition och filosofi. Jag kände mycket snabbt hur mycket jag kom att uppskatta yogans inverkan på mig både kroppsligt men framförallt hur den påverkade mig själsligt. Jag är utbildad maskiningenjör och jobbar till vardags som konstruktör med anläggningskonstruktion som inriktning.

Hur kommer det sig att du ville assistera på Yogashala?

När jag flyttade åter till Stockholm under tidiga våren 2018, hade jag under några år funderat över hur jag skulle kunna ta nästa steg att fördjupa mig inom ashtangayogans tradition, så jag kontaktade Lisa och beskrev min ambition och intresse och det kändes som en stor ära att hon förslog att jag gärna kunde ingå i assistent utbildningen.

Har du någon drömkurs du vill hålla?

Det har jag egentligen inte, då min upplevelse är att yoga passar alla. Men något som fångade mitt intresse under mina många år av karateträning, är att under utbildningarna vi hade, ofta resonerade kring och insåg hur svårt rörelsehindrade har att inte kunna nå in i olika träningssammanhang av olika anledningar. Så, om något vore en drömkurs är det möjligen att få hålla kurser för rörelsehindrade.

Vad har yogan för betydelse i ditt liv?

Yogan är för mig en naturlig del i min vardag och något jag prioriterar högt. Att få starta dagen på mattan har på många sätt påverkat mitt liv och vardag till det bättre då jag känner mig mer närvarande och fokuserad. Yogan har även givit mig ett mycket fint perspektiv hur jag ser på livet i stort.